Škola

Mali Bojovići jašu do škole

 

Dok se jedni žale na skupi prijevoz, drugi do škole idu na konju

Put do škole dugačak šesnaest kilometara Nemanja i Milica Bojović svako jutro moraju prevaliti na konju. Da, dobro ste pročitali. Brata i od ove godine sestru, u školu koja se nalazi u selu Aljinovići u Zlatarskom kraju, otac ranom zorom postavlja na konja i bez obzira na vremenske uvjete i nemani s kojima se susreću putem, ovi osnovnoškolci svaki dan na vrijeme dođu u školu.

Na neprohodnoj cesti po šumi, nerijetko im se, kaže otac, pridružuju i šumske zvijeri, a nedavno su putem sreli i tri vuka. Sačekali su kaže, da prođu i nastavili u svom smjeru jer druge im, nažalost nema.

– Vrlo je teško. Porezi su veliki, mi nemamo nikakav prihod, nikakva primanja. Mi smo jedina obitelj u selu koja ne prima ništa, a imam dvoje dece, otkriva otac. 

Unatoč činjenici što im veći dio godine nije vremenski naklonjen, Nemanja i Milica nemaju niti jedan izostanak. Kad nakon dugog i opasnog puta konačno stignu u školu, svakog im se dana u razredu pridružuje još jedan prvašić, a zahvaljujući upornim učenicima i jedinoj učiteljici u školi, škola se još uvijek nije zatvorila.

 

 

Preuzeto sa srednja.hr