Škola

Ponešto o zračenju…

Mobiteli-Repetitori

Okruženi smo raznim zračenjem i od njega se ne možemo sakriti. Svaki čovjek primi godišnje dozu zračenja od približno 3.5 mSv. Sv (Sivert) je izvedena mjerna jedinica kojom se izražava ekvivalentna doza ionizirajućeg zračenja. Nosi ime po švedskom fizičaru i liječniku Rolfu Sievertu. Ekvivalentna doza je veličina koja opisuje biološki učinak određenog ionizirajućeg zračenja u određenom tkivu.

Doza od 3.5 mSv koju godišnje primimo sastoji se od:

– udisanja radona 2mSv,

– ostalih radionuklida 0.39 mSv,

– zemljinog zračenja 0.28 mSv,

– kozmičkog zračenja 0.28 mSv.

Doze po gradovima

Primljena doza u pojedinim dijelovima Hrvatske se razlikuje. Tako građani Osijeka prime 1.3 mSv u godini dana (najviše) , Zagreba 1.14, Varaždina 1.1, Rabca (najmanje) 0.66 mSv. Prosjek je 1 mSv godišnje.

Previše zračenja

Više od 10 Sv izaziva tešku bolest i smrt u nekoliko tjedana, 2-10 Sv izaziva smrt s vjerojatnošću od 50%. Doza od 1 Sv primljena u kratkom roku izaziva mučninu i gubitak kose, ali ne i smrt. 50 mSv godišnje je najmanja doza za koju postoje dokazi da izaziva tumor.

Letjeli ste u avionu? 

Jedan sat leta u zrakoplovu ozrači putnika približno četiri puta više nego cijela nuklearna industrija u godinu dana. To je zato jer je intenzitet kozmičkog zračenja mnogo veći zbog tanjeg atmosferskog sloja.