Škola

Priča odvažne djevojke s Downovim sindromom

fdf

“Mnogi koji su me intervjuirali za posao rekli su kako sam vrlo fina, no nisam prikladna za njih. Bilo je to vrlo bolno i osjećala sam se odbačenom”, kazala je Collette.

 

Od malena je voljela raditi slastice, a u 22. godini odlučila je pronaći posao u slastičarnici kako bi radila ono što doista voli. Nažalost, Collette Divitto iz Bostona zbog Downova sindroma odbijali su na svakim vratima na koja je pokucala.

“Mnogi koji su me intervjuirali za posao rekli su kako sam vrlo fina, no nisam prikladna za njih. Bilo je to vrlo bolno i osjećala sam se odbačenom”, kazala je Divitto.

 

Ipak, odvažna djevojka nije se predavala! Uz majčinu pomoć pokrenula je vlastitu slastičarnicu imena “Collettini kolačići”, a prvoga tjedna primila je narudžbu za 100 kolača koje je naručila obližnja trgovina.

Vrlo brzo njezina je priča završila u medijima, a zahvaljujući prilogu na CBS-u, broj narudžbi premašio je sva očekivanja.

Njezina majka Rosemary kazala je kako svoju kćer nikada nije odgajala kao osobu s ograničenjima.

“Govorila sam joj kako svi imamo neka ograničenja. Svi smo u nečemu dobri, a u nečemu ne. To su ograničenja. Svi mi imamo prednosti i slabosti, no ne trebamo se time opterećivati”, kazala je Rosemary.

Njihova slastičarnica već nekoliko godina posluje vrlo uspješno, a nadaju se kako će uskoro moći zaposliti još nekoliko radnika i tako proširiti posao. Collette, danas 26-godišnja djevojka, ima samo jednu poruku za sve koji zbog drugih ljudi bivaju obeshrabreni:

“Nikada ne odustajte! Ne dopustite da se zbog drugih osjećate tužnima ili odbačenima. Budite motivirani i slijedite svoje snove!”

Divittina priča donekle podsjeća i na hrvatski primjer iz Vinkovaca u kojemu je zahvaljujući udruzi Bubamara otvoren prvi caffe bar u Hrvatskoj u kojemu će narudžbe posluživati osobe s Downovim sindromom.

Predsjednik udruge Tomislav Velić poručio je u polušali kako su ambiciozni i žele postati “najbolja kafeterija u Vinkovcima”.

“S obzirom na specifičnost koja se i ogleda upravo u tome da će u ‘Buba Baru’ raditi osobe s Downovim sindromom, bit će to i malo drukčija kava, kava s malo više srca, a slogan nam je ’21. kromosom za bolju kavu’ i vjerujem i da će naši Vinkovčani prihvatiti ovu inicijativu”, rekao je Velić i dodao kako je ideja da bar postane profitabilan i tako osigura plaću za zaposlene u njemu.

Ovaj hvalevrijedni projekt, kao i priča djevojke iz Bostana, samo su neki od primjera koji nas pozivaju na odbacivanje nepravednih predrasuda prema osobama s Downovim sindromom.

 

 

Preuzeto s bitno.net