Škola

Razgovori… Glazbenik Živko Ključe

IMG 3840

Naši novinari, Matea Petrović i Jana Bošković, odabrali su za ovaj intervju interesantnoga sugovornika. Pročitajte…

Povod našega razgovora je život i djelo našega učitelja glazbene kulture, gospodina Živka Ključe. On je priznati hrvatski skladatelj, kontrabasist, melograf i dugogodišnji pedagog. Gospodin Ključe nedavno je dobio i prestižnu hrvatsku glazbenu nagradu “Franjo Ksaver Kuhač”, za zbirku “Stare pisme s ušća Neretve”.

Gospodine Ključe, možete li nam reći nešto o sebi i svojim glazbenim početcima?

Moji glazbeni početci ili upoznavanje s glazbom sežu u veoma ranu mladost, jer moj brat, koji je stariji od mene 14 godina, bio je glazbenik i gitarist, pa sam prve korake počeo učiti od njega. Nakon toga ljubav prema glazbi se udvostručila, te sam otišao upisati glazbenu školu u Mostaru.

Dobitnik ste nagrade “Franjo Ksaver Kuhač”. Tko je bio čovjek po kome nagrada nosi ime?

On je bio zapisivač narodnih napjeva i svih drugih zanimljivosti koje je pronalazio odlazeći na terene naših prostora u 19. stoljeću. Mnogi danas kroče njegovim putem, te sam i ja jedan od takvih. Zapisujem narodne napjeve svoga, neretvanskoga kraja, te sam kao takav nagrađen spomenutom nagradom od strane Hrvatskoga društva skladatelja…

index

Dobitnik ste još nekih nagrada… Želite li koju izdvojiti?

Sve nagrade koje su mi uručene imaju posebnu draž i svaka me opominje kako moram i dalje nastaviti ići svojim glazbenim putem. Stoga niti jednu ne mogu posebno izdvojiti, jer sve skupa čine motiv koji me tjera kako bi išao dalje, a svakako zahvaljujem svim institucijama koje su mi nagrade dodjelile.

Što sadrži Vaša zbirka “Stare pisme s ušća Neretve”?

Ona sadrži napjeve nastale u staro vrijeme u mome zavičaju, a koji se pjevaju i danas. Zbirka sadrži 43 napjeva.

Koja je svrha zbirke i u čemu leži njezina posebna vrijednost?

Njena svrha je zabilježiti sve te napjeve, sačuvati ih od zaborava i predati mladima na upoznavanje, kako bi vidjeli način na koji su naši stari pjevali i veselili se.

Što znači biti melograf? Kakav je to posao?

Melo-melodija… Grafo-pisati… Melograf zapisuje melodije… U mom slučaju stare melodije…

Odrasli ste u glazbenoj obitelji uz klapsku glazbu. Jesu li danas mladi zainteresirani za klapsku pjesmu?

Danas su mladi itekako zainteresirani za klapsku pjesmu, no imaju jedan poriv koji za mene nije oduševljavajući, a to je da se okreću klapskim obradama zabavnih melodija, dok bih ja više volio kada bi pjevali stare napjeve…

Smatrate važnim sačuvati tradicionalnu, klapsku pjesmu?

Sačuvati klapsku tradiciju, kao i sve drugo tradicionalno, znači živjeti ono iskonsko. Čuvati tradiciju znači očuvati identitet svoga naroda i zavičaja.

Što bi poručili nama mladima?

Poručujem vam: Neka sve ono dobro, što čine srcem i mudrošću, bude na dobrobit svakoga od nas.