Škola

POTAKNITE DJECU NA AKTIVNOST-SAVJETI

          Današnja djeca nisu ni malo slična nama kad smo bili djeca. Pretrpani su zadaćama i izvanškolskim aktivnostima što rezultira nedostatkom vremena za fizičke aktivnosti. Zbog nedostatka vremena i elektronike koja sve više zaokuplja pažnju naše djece fizička aktivnost ostaje u drugom planu.

 

djeca i bicikli

 

          Na koji način vaše dijete provodi slobodne sate govori puno o njegovoj formi. Ako je okruženo video igricama i nezdravom hranom njegova će tjelesna spremnost slabiti. Školarci pokazuju sve slabiji interes za igru na otvorenom s prijateljima. Ako su vaša djeca upala u kolotečinu što se tiče vježbanja slijedi nekoliko fantastičnih načina kako da ih pokrenete:

 

1.    KONTROLIRAJTE VRIJEME PROVEDENO PRED TELEVIZOROM: Ograničite vrijeme provedeno pred televizorom svaki dan. Jedan do dva sata dnevno su sasvim dovoljna. Jedan od najboljih načina za to je da uklonite telavizore iz spavaćih soba i stavite jedan u zajedničku prostoriju u kojoj najviše boravite tokom dana kako bi mogli kontrolirati vrijeme provedeno pred njim.

2.    NABAVITE VIDEO IGRICE KOJE POTIČU FIZIČKU AKTIVNOST: Besmisleno je bježati od činjenice da djeca obožavaju video igrice te da bi nastao potpuni kaos da im ih zabranite stoga iskoristite tu činjenicu. Umjesto da im nabavite igrice koje će igrati dok sjede na mjestu, pokušajte pronači igrice koje zahtjevaju pokrete za vrijeme igre, npr. Wii.

3.    PRATITE IH U ŠKOLU: Umjesto da ih vozite svaki dan u školu, prošetajte s djecom do škole, ako vam to vrijeme dozvoljava, i na taj ćete način i vi biti fizički aktivni.

4.    BUDITE PRIMJER: Vašoj djeci ćete uvijek vi biti primjer prema kojem će se ponašati pa ako ćete se svaki put kada dođete doma s posla izvaliti na krevet djeca će vjerojatno učiniti to isto. Ako želite da vaša djeca pokazuju veći interes i volju prema fizičkim aktivnostima promjenite vlastite navike te će ona slijediti vaš primjer.

5.    UBACITE FIZIČKE AKTIVNOSTI U OBITELJSKA DOGAĐANJA: Planirajte obiteljske odmore ispunjene aktivnostima koa što su kampiranje, plivanje, ribolov… Iskoristite i vikende za različite aktivnosti na primjer biciklizam, rolanje itd.

6.    SVAKOM DJETETU DODJELITE KUĆANSKI POSAO:  Kućanski poslovi su sjajan način da se dijete pokrene. Dodjelite mu neki poslić, npr.  neka pospremi svoju sobu, opere auto ili slično. Na taj način ga također učite odgovornosti i disciplini.

7.    AKTIVNOST ˝NA POKLON˝: Mnogo roditelja poklanja djeci video igrice na poklon za rođendan. Vi svojoj poklonite nešto što će ih potaknuti na fizičku aktivnost npr. bicikl ili košarkašku loptu.

8.    UPIŠITE DJETE NA NEKU AKTIVNOST: Aktivnosti kao što su neki sport ili ples su fantastičan način da se dijete redovito rekreira i pritom zabavlja.

9.    POSTAVLJAJTE IZAZOVE: Postavite djeci izazove svaki put kad se bave nekom aktivnosti.Tko može brže trčati? Tko može napraviti više sklekova? Počnite s lakšim izazovima pa postupno krenite s težim. Budite kreativni!

10.    IGRAJTE SE S DJECOM: Djeca vole i traže vašu pažnju. Izađite s njima u park u šetnju ili na neki sport.

11.    PRONAĐITE AKTIVNOSTI KOJE VAŠA DJECA VOLE: Svako dijete je drukčije pa prema tome voli i druge stvari. Neka djeca vole ples, neka plivanje… Saznajte što vaše dijete voli i čime se bave djeca s kojima se druži jer su veliki izgledi da vaše dijete ima slične interese.

 

Problem sve većeg broja pretile djece ne može se riješiti u jednom danu. Potrebni su veliki napori kako bi se problem postupno riješavao. Trudom roditelja s raznih strana svijeta problem bi se mogao postupno riješavati.