Škola

Školske uniforme… Kako je u drugim krajevima svijeta…

 

61119571-skola-uniforma

 

Australija

U Australiji svaka srednja škola ima pravo odlučiti kakvu uniformu želi, no uniforma je obvezatna u većini privatnih, katoličkih, ali i državnih škola u Australiji. Učenici osnovnih škola nisu pod tolikim pritiskom da nose uniforme. Što se tiče samih boja uniforme, one su obično bazirane na bojama koje predstavljaju školu, dok je logo škole uključen u uniformu na način da se nalazi na kravati i džepiću sakoa. Dječaci uglavnom nose košulju s kratkih hlačama tijekom ljeta, ili onim dugim tijekom zime i to najčešće u sivoj boji. Uz kratke hlače će nositi i visoko podignute čarape. Djevojke će pak nositi karirane ili prugaste haljine bez rukava ili s rukavima koje će prebaciti preko bluze, a zimi će svoj izgled naglasiti sakoom pa čak i kravatom. U mnogim školama dozvoljeno im je i da nose tamne hlače.

Brazil

U Brazilu ne postoji zakonska obveza za nošenje školske uniforme pa svaka država i grad mogu odlučiti sami za sebe koji je njihov stav po pitanju nošenja ovog odjevnog predmeta. No, zanimljivo je znati da učenici škola u gradu Vitoria da Conquista nose majice kratkih rukava koje u sebi sadrže čip. Ove „pametne“ uniforme tako omogućuju računalima da odrede jesu li učenici tamo gdje bi trebali biti. Ako se primjerice učenik ne pojavi na nastavi, automatska poruka se šalje njegovim roditeljima. Prednost ovog automatiziranog sustava su manji izostanci s nastave.

Burundi (Afrika)

Burundi kao i većina afričkih zemalja ima zakonsku obvezu da njeni učenici nose školsku uniformu, a uniforme karakteristične za ovu zemlju datiraju još iz kolonijalnog doba. Tada su sinovi šefova nosili bijelu uniformu, a ostala djeca khaki. 

Kanada

U Kanadi školske uniforme nisu potrebne u većini državnih i privatnih škola, osim u određenim situacijama kao što su školske predstave i putovanja. Doduše, mnoge katoličke škole u zemlji propisuju nošenje uniformi.

Kina

U Kini su uniforme česta pojava u školama. Gotovo sve osnovne i srednje škole zahtijevaju od svojih učenika da ih nose. Kina je prilično ozbiljno shvatila ideju školskih uniformi pa se tako one sastoje od od čak pet setova – 2 formalna i  3 svakodnevna. Formalni setovi su rezervirani za ponedjeljke i posebne prigode, poput obljetnica škole i školskih ceremonija, i sastoje se od košulje s bijelim ovratnikom i vestom koja ide preko i suknje za djevojčice te odijela za dječake. Pritom je jedan set za ljeto, a drugi za zimu. Svakodnevne uniforme za dječake zimi, obično se sastoje od džempera s patent zatvaračem, hlača i košulje najčešće bijele boje. U proljeće i ljeto nose se tanji materijali,  dok je ljeti također moguće nositi kratke hlače. Svakodnevne uniforme za djevojčice su u osnovi iste kao i za dječake, a neke škole čak uključuju učenike u dizajn njihovih uniformi.

Francuska

U Francuskoj školske uniforme su na snazi još od 1968., a Francuzi smatraju kako upravo one smanjuju vidljive razlike u društvenoj moći i statusu te da su dodatan faktor u integraciji između siromašnih i bogatih učenika.

Njemačka

U Njemačkoj ne postoji tradicija koja bi nalagala učenicima da nose uniforme, tako da danas većina učenika u državnim i privatnim školama ne nosi uniforme. Međutim,  od 16. stoljeća naovamo se od učenika srednjih škola, i posebno gimnazija, očekivalo da nose odjeću koja je skromna i ne odviše elegantna. Plavi kaput je također postao raširenim obaveznim statusnim simbolom učenika srednjih škola, no ispao je iz uporabe tijekom druge polovice 18. stoljeća. U novije vrijeme, školske uniforme u bilo kojem pravom smislu ne postoje izvan samostanskih škola i privatnih internata.

Indija

Uniforme u Indiji su obavezne kako u državnim, tako i u privatnim školama. Muške uniforme se uglavnom sastoje od košulje u nekoj svijetloj boji i dugih hlača najčešće u plavoj, crnoj i bijeloj boji, dok se ženske uniforme sastoje od košulje i suknje. Indija je kao i Kina prilično stroga u definiranju izgleda svojih učenika pa tako djevojke ne smiju nositi visoki rep ili bojati kosu.

Italija

U Italiji su školske uniforme rijetke, djelomično zato što se povezuju s erom Benita Mussolinija prije Drugog svjetskog rata, kada su djeca u skladu s dobi bila raspoređena u talijanske pokrete mladih fašista i morala su nositi uniforme unutar i izvan škole. Također, sve do 60-ih mnoge srednje škole su zahtijevale od djevojaka da nose crne kute nalik pregačama, dok za dječake uniforme nisu bile obavezne. Moguće je kako se od djevojaka ovo tražilo kako ne bi odvraćale pažnju svojim muškim kolegama.

 

Japan

Japan uvodi školske uniforme krajem 19. stoljeća, a danas su školske uniforme gotovo jednake u svim privatnim i javnim školama. Japanska riječ za uniformu je seifuku (制服). U većini osnovnih škola učenici ne moraju nositi uniformu, dok se u srednjim školama ženska uniforma sastoji od sive, često i crne naborane ili karirane suknje te bijele bluze. Česta su i mornarska odijela. Dječaci pak nose crno odijelo, a mnogi će učenici svoje uniforme nositi i izvan škole.