Škola

Anoreksija

anoreksija 04

Opis bolesti

Anorexia nervosa, odnosno anoreksija nervoza je poremećaj opasan po život koji se ne može objasniti nikakvim poznatim tjelesnim bolestima. Naziv anoreksija označava težak gubitak apetita, a naziv nervoza ukazuje da su razlozi za to emocionalne naravi. Rezultat je iskrivljene slike o vlastitom tijelu , ali vrlo često je posljedica depresije i osjećaja nedostatka kontrole nad vlastitim životom. Oboljeli se ponekad i desetljećima bore s tom bolešću. Razlikujemo dva osnovna oblika anoreksije nervoze. Postoji oblik kod kojeg je gubitak težine uzrokovan smanjenim unosom hrane i pretjeranom tjelesnom aktivnošću te onaj kod kojih osoba jede te onda izbacuje hranu iz tijela laksativima, diureticima ili pak povraćanjem.

 

Simptomi

Strah od debljanja, osjećaj krivnje nakon jela, ekscesivno vježbanje i brojanje kalorija samo su neki od simptoma anoreksije. Oboljeli često ne žele priznati da imaju problem stoga bolest ostaje neotkrivena sve dok nije toliko uznapredovala da postane jasno vidljiva i okolini. Kad bolest uznapreduje, počinje se manifestirati kroz velik gubitak težine u kratkom vremenskom razdoblju, otpadanje kose, pojačanu dlakavost ruku i lica, lomljivost noktiju, izostanak mjesečnice, ubrzano i nepravilno kucanje srca i nedostatak energije za svakodnevne aktivnosti. Ukoliko se ne liječi, može dovesti do teških komplikacija te u nekim slučajevima i do otkazivanja organa i smrti.

Prevencija

Nažalost, ne postoji određeni način prevencije bolesti. Ranim uočavanjem simptoma i traženjem pomoći stručnjaka može se prevenirati napredak bolesti i daljnje komplikacije. Isto tako, treba izbjegavati uspoređivanje s modelima i poznatima, a težiti zdravom izgledu uz uravnoteženu prehranu.

Liječenje

Osoba s anoreksijom je djevojka u razvoju koja je izgubila barem 15 posto svoje tjelesne težine. Obično se liječenje sastoji od dva koraka. Prvi je uspostavljanje normalne tjelesne težine. Drugi je psihoterapija, često uz dodatak lijekova. Ukoliko osoba izgubi više od 25 posto normalne tjelesne težine boji se debljine, prestala je dobivati menstruacije, niječe da je bolesna, a inače izgleda zdrava, provodi se hospitalizacija. Primarni cilj je osobu vratiti na normalnu težinu, nakon čega se provodi plan prehrane kako bi se zadržala zdrava težina uz nezaobilaznu psihoterapiju.