Škola

Kakvu nastavu vole djeca

Različiti su rezultati učenja ako se uči na različite načine. Najlošiji rezultati (nerazumijevanje, neznanje, nesposobnost zaključivanja) pojavljuju se kada je učenje djeci dosadno. Suvremena načela kvalitetnog učenja naglašavaju učenje u živoj stvarnosti – tzv. zorno učenje kao najučinkovitiji način učenja kod djece. Jedno od istraživanja koje je to potvrdilo provedeno je na uzorku učenika petih razreda u nastavnom predmetu Priroda. Iz grafikona je vidljivo da su učenici najzanimljivijom nastavom doživjeli onu s pokusima i izvanučioničku nastavu.

grafikon_1

DJECA VOLE UČITI IGRAJUĆI SE

IGRA U NASTAVI (preuzeto: skole.hr, autor: Jasminka Maravić)
“Razlog zbog kojeg većina djece ne voli školu nije to što je rad pretežak, nego jer je potpuno dosadan” (dr. Seymour Papert, prof. na Institutu tehnologije u Massachusettsu). Prema izvještaju Američke akademije za pedijatriju (American Academy of Pediatrics) nestrukturirana igra je zdrava i predstavlja temelj za pomoć u usvajanju socijalnih, emocionalnih i kognitivnih vještina, ali i kao pomoć u nošenju sa stresom.

Različite igre štite djetetov emocionalni razvoj, a nedostatak slobodnog vremena i užurban način života izvor je stresa, tjeskobe, a kod mnoge djece može dovesti i do depresije.

Kroz igru djeca otkrivaju svoje mogućnosti, razvijaju sposobnosti i vještine, stječu iskustva, uče i stvaraju. Igra potiče maštu i kreativnost. Djeca uživaju u igri, što ih motivira za sudjelovanje, a pozitivno raspoloženje tako se prenosi i na učenje. Igra je učenicima najzabavniji oblik učenja. Znanje stečeno kroz igru je trajnije od znanja stečenog na neki drugi način.

Pedagozi su uočili moguće prednosti igre kao oblika učenja:

Vrlo je lako postići najveću moguću koncentraciju pažnje;

Emocionalni stav djece prema igri je pozitivniji nego prema “ozbiljnom” učenju;

Aktivnost djece u igri veća je nego u drugom obliku učenja;

U igri se djeca manje umaraju nego pri ozbiljnom radu;

Igra povećava motivaciju, interes, izaziva veću pažnju, te učenje čini zanimljivijim nego drugi način rada;

Učenje i pamćenje činjenica podjednako je u igri kao i pri korištenju teksta ili izlaganja, ali je pojedinim ispitivanjima ustanovljeno da je igra ipak djelotvornija;

Naučene sadržaje djeca duže pamte i lakše primjenjuju ono što nauče u igri;